Ekologiska trädgårdar

Du kan enkelt sköta din trädgård på ett ekologiskt sätt. Bekämpa till exempel aldrig skadedjur med starka preparat som är dåliga mot miljön. Det finns biologiska alternativ som är mildare och skonsammare. Använd inte heller bekämpningsmedel mot ogräs. Rensa det för hand innan det blommar och sprider frön. För att undvika ogräs kan du täcka marken på olika sätt beroende på vad du odlar.

Använd ekologisk jord i trädgården. Gör en egen kompost som så småningom blir till bra och näringsrik mull som du kan använda. Enklast är att kompostera trädgårdsavfall, men det kan dock bli rätt näringsfattigt så blanda i lite matkompost också. Stallgödsel fungerar med bra att odla i.

Ett tips är även att ordna någonstans för fåglarna att vara i din trädgård då de är effektiva insektsätare. Ett fågelbad eller lite talgbollar upphängda i ett träd gör fåglarna till återkommande besökare. För att hålla sniglar borta är igelkottar, paddor och grodor bra att ha i trädgården. En damm i trädgården får grodor att trivas.

Undvik, om du kan, att använda en motordriven gräsklippare. Har du en lite mindre trädgård kan du lika gärna använda en handdriven mekanisk gräsklippare istället. Även elgräsklippare är ett bättre alternativ.

Speak Your Mind