Satsa på trädgårdskoppar eller sälja bolag

Satsa på trädgårdskoppar eller sälja bolag

Det såg inte ljust ut hösten 2015 men Linnea var ändå inte säker på om hon borde sälja bolag eller helt enkelt avveckla det. Försäljningen av billigare porslin hade inte blivit så lyckad som tänkt. Det var för svårt att konkurrera med jättar som IKEA. När samtalet om ett parti trädgårdskoppar, det vill säga koppar med motiv från trädgårdar kom, så var Linnea osäker på vad hon borde göra. Kopparna var ett restparti som hon kunde ta över otroligt billigt och de var väldigt fina. Men skulle ett parti koppar kunna göra skillnaden?

Sälja bolag eller sälja koppar

Linnea insåg att hon var väldigt osäker på vad som skulle bli bäst för verksamheten. Hon ringde en vän som gav henne tipset att prata med en rådgivare på kommunen. Det visade sig vara mycket bra. Rådgivaren tog en titt på finanserna och talade om att företaget var på god väg mot konkurs. Visst var trädgårdskopparna fina men det fanns inte en chans i världen att försäljning av samtliga skulle rädda företaget.

Tillsammans med rådgivaren så gick Linnea igenom möjligheterna. De insåg att det skulle krävas en ordentlig IT-satsning och mer för att rädda verksamheten. Om Linnea kunde sälja bolag till en part som kunde genomföra detta eller kanske sammanfoga verksamheten med egen så fanns det mycket att vinna på detta.

kopparmedmotiv

Sälja företag

Beslutet om att sälja bolaget fattades ganska snart och Linnea började leta efter rätt köpare. Det här var inte helt enkelt. Linnea kunde ju inget om att sälja ab och insåg att hon behövde hjälp med detta. Men Linnea hade tur. Det fanns en köpare som snart fick nys om att Linneas verksamhet var till salu. Försäljningen gick snabbt och dessutom så erbjöds Linnea jobb inom det nya företaget. Det här kändes helt rätt eftersom hon trots allt ville fortsätta jobba inom samma område och ändå hade lyckats skapa några viktiga kundkontakter.

Vad hände med kopparna med trädgårdsmotiv?

Kopparna med trädgårdsmotiv finns fortfarande hemma hos Linnea för hon köpte dem. Hon bestämde sig för att behålla dessa som ett minne av en affär som fick henne att tänka om. Linnea ger bort några koppar i taget till familj och vänner. När det blir bröllop så kan paret räkna med att få ett helt gäng vackra trädgårdskoppar från Linnea!

Valet att sälja bolag har hon aldrig ångrat. Visst hade det varit möjligt att helt enkelt avveckla bolaget men Linnea tycker att det är bra att det fick leva vidare i annan regi. Företaget som köpte bolaget har lyckats väl med försäljning och utveckling. Det känns förstås roligt att se att det går bra även om det inte är Linnea själv som idag har ansvar för bolaget fortsatta drift och utveckling.